keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Mihin kaikkeen Notability taipuukaan?


Vertailin Notabilityä ja Penultimatea valitessani perustyökalua oppilaitteni käyttöön. Molemmista olin kuullut myönteisiä arvioita, mutta vaaka kallistui ensinmainitun puolelle monipuolisuuden ja liitettävyyden vuoksi. Notability kykenee toimittamaan tavaraa eteenpäin lähes kaikissa tarvittavissa muodoissa. Vain kuva-albumiin tallentaminen puuttuu, mutta senkin voi tehdä ruutukaappauksen avulla niin kuin tein oheisen kuvan kanssa.

Tänään kokeilimme Notabilityn rajoja tuntityöskentelyssä. Aamulla kirjoitimme uskontotunnin ydinasiat appsiin ja oppilaat jatkoivat tekemällä aiheen tehtävät samalle sivulle. Monet kokeilivat sekä käsin että näppäilemällä kirjoittamista. Oppilaat kertoivat pitävänsä tekstin näpyttelystä iPadilla, mutta hehän vertaavatkin sitä vihkotyöskentelyyn, kun me aikuiset yleensä "oikeaan" näppäimistöön.

Opiskelemme oikeinkirjoitusta lyhyiden sanelujen avulla. Sanelukirjoitustunneilta on yleensä aina joku halunnut viettämään tamarkoilla ostettua vapaatuntia tietokoneelle. Tänään oli toisin. Jopa sanelukirjoitus on hauskaa, kun se tehdää iPadilla! Näin ainakin aluksi. Kun sanelut oli kirjoitettu ja kaverin tekstit korjattu johdollani, pyysin lähettämään ne note-muodossa sähköpostiini. Tämä on mielestäni erityisen kätevää tableteilla ja Notabilityllä. Samaa aijon soveltaa kirjoitelmien kanssa. Tekstit löydän sähköpostistani, voin lukea ja merkitä kommentit omalla iPadillani sekä lähettää tiedoston takaisin oppilaan muokattavaksi. Hän voi muokata tekstiä ja poistaa minun kommenttini. Tähän ei perinteinen kirjoitusvihko taivu.

Lievää laitteiden ylikuormittumista oli havaittavissa, kun teimme sanaristikkoja paikallislehden nuortensivulle Notabilityä käytten. Lapset suunnittelivat ja piirisivät ristikot ruutupaperille (myöhemmin huomasin, että appsista olisi löytynyt myös ruutupaperipohja), valokuvasivat suunnitelmansa Notabilityyn, jossa sitten piirsivät ne kuvan päälle puhtaaksi. Kuvaa zoomaillessa ilmeni joidenkin tableteissa tökkimistä, joka haittasi työskentelyä.

Lisäys: Notability on osoittanut mhyös mainioksi piirrostyökaluksi etenkin sen jälkeen, kun appsiin lisättiin mahdollisuus zoomata ja pyörittää piirroselementtejä kahden sormen pihtiotteella..

***

Koulupäivän päätyttyä pidin koulumme opettajille opastusta iPadin käyttöön. Tutustuimme Strip Designeriin ja Notabilityyn sekä otimme Dropboxit käyttöön. Mukava oli huomata, että opettajat ovat alkaneet heti löytää sopivia käyttökohteita laitteille ja ohjelmille.

Notability-appsia käsitteleviä tämän blogin tekstejä

1 kommentti:

  1. Tällä viikolla löysin taas uuden tavan käyttää Notabilityä. Kun iPadilla on Google Drive -appsi, saa sähköpostin liitteenä tulleen Word-tiedoston kolmella täppäyksellä Notabilityyn, jossa siihen voi tehdä merkintöjä esim. stylus-kynällä piirrellen. Kätevää tämäkin!

    VastaaPoista

Vain rakentavat kommentit julkaistaan.

Viikon suosituimmat blogin tekstit